Kunstwerk Oude Haven Stellendam

De oude haven van Stellendam, die ooit zo bedrijvig was en nu verstild, die met het havenkanaal een binnenhaven is geworden,

maakt onderdeel uit van de Erfgoedlijn. Om de beleving van deze locatie te vergroten hebben de provincie Zuid-Holland, gemeente Goeree-Overflakkee en de dorpsraad Stellendam de wens om een kunstwerk, geïnspireerd op de geschiedenis van deze omgeving, te plaatsen. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft een ontwerp voor de omgeving gemaakt waarin de steiger, brug, boothuisje en windroos onderdeel van zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kunstenares van ONTWERP 1 is Ineke Snoek-Terlouw en woont in Dirksland.

Zij maakt beelden van keramiek sinds 2003 onder de werknaam: Beelden van Pien. Kenmerk van de beelden is de “cartooneske” uitstraling waarbij bepaalde elementen sterk worden uitvergroot.
Als ode aan de stoere zeelieden van Stellendam is het ontwerp gebaseerd op de garnalenvisserij in Stellendam hetgeen een mooie herinnering is aan de ooit bloeiende garnalen handel. Het beeld bestaat uit een garnalenvisser met een grote garnaal onder de arm

 

 

 

 

 

 

 

De kunstenaar van ONTWERP 2 is Paul Louis Kalishoek uit Mellissant.

Hij is bekend van het “Geitenbeeld” bij de rotonde van Mellissant maar heeft al ruim 30 jaar ervaring met zijn Fantastic Visions in muurschilderingen, beelden en zuilen, stucco en Styling enz. en is uitgeroepen tot Beste Interior Design Artist 2020.
Het beeld is gebaseerd op het toentertijd meest voorkomende vissersschip, de blazer genaamd, die zijn net gevuld met garnalen binnenhaalt. Het is de bedoeling dat als men op een bijbehorende steen gaat staan het lijkt of het schip echt vaart in de haven en zo in de omgeving opgaat. Een staaltje optisch bedrog.